Den perfekta kosthållningen

En diet eller ett kostprogram framställs ofta som en universallösning som passar alla, men det finns inte ETT rätt sätt. Hemligheten bakom en sund kosthållning handlar om att kombinera relevant energiintag och ett täckt näringsbehov med hållbarhet över tid. Vad som är relevant, täckt och hållbart utgår från våra unika behov, målsättningar och förutsättningar. Genom att kombinera kunskap om hur din kropp fungerar med grundläggande näringslära kan du skapa receptet på vad som är den perfekta kosthållningen för just dig!

För mig är kunskap om kost och näringslära det viktigaste redskapet för att navigera i dagens djungel av information. Kunskap ger mig trygghet och en stadig grund att stå på i vardagens kostval. När jag vet att magen jublar över brödet med mer fullkorn och fibrer bli valet i brödhyllan enklare och vetskapen om att grönsaker i alla regnbågens färger boostar både kropp och sinne hjäper mig att se till att de hamnar på tallriken.

 

Energi – för livet

Vi är beroende av energi för att de grundläggande funktionerna i vår kropp ska fungera. Hjärtat som slår, lungorna som ventilerar, musklerna som möjliggör rörelse, njurarna som renar och hjärnan som formar tankar, skapar känslor och lagrar minnen. Allt det vi tar för givet ska fungera kräver energi. Hur mycket energi vi behöver beror på flera faktorer, som vilka gener vi har, hur mycket vi rör oss, kroppsvikt och kroppssammansättning. När vi får i oss lika mycket energi som vi gör av med råder energibalans, om balansen rubbas kommer vi på sikt att gå upp eller ner i vikt. Om vi tillför mer energi än vi gör av med blir ”inkomsterna” större än ”utgifterna” vilket leder till ökad vikt. Vänder vi på ekvationen så att ”utgifter” blir större än ”inkomster” blir resultatet istället att vikten minskar.

Mat för den perfekta kosthållningen

Maximalt med näring

När vi vet vår ”energibudget” gäller det att fylla den med så mycket näring som möjligt. Färgglada och rena råvaror är fullproppade med viktiga näringsämnen och en skattkista att ösa ur när vi vill få i oss så mycket näring som möjligt. Vitaminer, mineraler och våra energigivande näringsämnen kolhydrater, fett och protein – vi behöver dem allihop och vi hittar dem i vanlig mat. Det finns idag en hel del mat som innehåller mycket energi men väldigt lite näring. Innehållsförteckningen är ett bra sätt att identifiera dessa mindre smarta kostval. I en innehållsförteckningen ska alla ingredienser stå i fallande mängdordning, det som står först är det som varan innehåller mest av och det som står sist finns det minst av. Fokusera på var i ordningen du hittar det som ska vara den huvudsakliga ingrediensen i din produkt – äggvita i maränger, avokado i guacamole eller kött i köttbullar. Kommer råvaran en bra bit ner på listan är det läge att leta vidare.


Summa summarum

Fokusera på vad som är ett lämpligt energiintag för dig och fyll det med så mycket näring som möjligt genom att äta varierat, färgglatt och välja säsongens mat! Det ger dig goda förutsättningar att göra val som är kloka både för kroppen, plånboken och klimatet. Kom ihåg att vara noggrann med var du hämtar information och välj källor som grundar sig på verklig fakta.