Bygg på din kunskap

Var det länge sedan du utbildade dig till kostrådgivare och vill uppdatera din kunskap? Har du gått tidigare kurser och vill bygga på din hälsokompetens? Kanske är det bara vissa ämnen som intresserar dig. Då passar det utmärkt att välja vissa kurser i kostrådargivarutbildningen.

Varför behöver vi energi? Vad är BMR, NEAT och TEF för någonting? Här behandlar vi energibehov, de energigivande näringsämnena; kolhydrater, fett och protein, men också  vitaminer och mineraler och vatten såklart. Kroppens och matens beståndsdelar, helt enkelt.

Att förstå de olika näringsämnenas funktioner i kroppen är viktigt. Att förstå betydelsen av kosten som en helhet är minst lika viktigt. Detta är kursen för dig som vill lära dig mer och/eller repetera grunderna kring näringslära.

• Omfattning: Två heldagar

• Pris fysisk kurs: 8 000 kr inklusive moms

• Pris digital kurs: 6 500 kr inklusive moms

Våra matvanor påverkar miljön. Genom hela livsmedelskedjan, från jord till bord, kan vi genom våra val, minska belastningen på miljön. Vi bör inte prata om kost och näringslära utan att ha en viss portion av miljömedvetenhet med oss.

Under den här kursen får du lära dig mer kring mat och miljö och hur du kan välja och hantera livsmedel på ett för miljön mer skonsamt sätt. Begrepp som matsvinn, biologisk mångfald, vattenförbrukning och antibiotikaanvändning samt miljömärkningar behandlas. Vi diskuterar vad vi kan göra på individnivå, hur vi kan kommunicera miljöbudskapet och varför vi bör placera mer svensk mat på tallriken.

Dessutom ingår en praktisk del där vi lär oss hur vi kan ta tillvara på de bruna bananerna, det kokta överblivna kaffet, brödet som blivit gammalt eller paprikan som ser vissen ut. Maten på tallriken, inte i soporna!

• Omfattning: En heldag

• Pris fysisk kurs: 4 000 kr inklusive moms

• Pris digital kurs: 3 000 kr inklusive moms

Det finns en rad myter inom kost och näringslära. Säkerligen har du gått på en eller annan. Här slår vi hål på ett antal myter och förhoppningsvis kommer du bli lite klokare. Kanske kommer det också innebära en förändring i ditt liv? Att tro på falska påståenden och myter kan göra oss onödigt restriktiva, oroliga och rädda.

Vad sägs om påståenden som att frukt gör dig fet, frysta grönsaker är lika näringsrika som färska, aspartam är farligt eller att du måste äta var tredje timme för att hålla blodsockret i schack och förbränningen igång. Myt eller sanning?

Tillsammans ger vi oss ut på en resa mot verklig kunskap om kost och hälsa. Bortom myterna.

• Omfattning: En heldag

• Pris fysisk kurs: 4 000 kr inklusive moms

• Pris digital kurs: 3 000 kr inklusive moms

Här får du redskap för att förbättra din och andras träning och prestation med hjälp av kosten. Vi diskuterar bland annat protein, kolhydrater, vätska, timing och kosttillskott. Vad gäller egentligen? Hur mycket protein bör man äta? Vilka kosttillskott har vetenskaplig bäring? Du får en ökad förståelse för varför målet med träningen ska synas på tallriken.

• Omfattning: En heldag

• Pris fysisk kurs: 4000 kr inklusive moms

• Pris digital kurs: 3000 kr inklusive moms

Bra matvanor är viktigt för alla, oavsett ålder och kroppsvikt. Hur ser rekommendationerna för gravida, ammande, barn och äldre ut? Efter den här kursen kan du hjälpa fler, i olika stadier av livet, till goda matvanor. Det vill du inte missa!    

Gravida och ammande

Vad behöver vi särskilt tänka på när vi ger kostråd till gravida och ammande? Finns det något vi ska undvika och något vi ska lägga till? Ofta hör vi att gravida ska äta för två, men stämmer verkligen det? Hur ser det egentliga energibehovet ut för denna målgrupp?

Barn och ungdomar

Att tidigt skapa goda matvanor är viktigt och kan vara av betydelse såväl under barnåren som senare i livet. Hur ser kostråden för barn ut? Vi problematiserar och diskuterar. Hur gör vi t ex om vi har en liten skeptiker vid bordet? Hört talas om ”tacomodellen” och det gamla talesättet barn gör inte som vi säger, utan som vi gör?

Äldre

Hur stärker vi det friska åldrandet? Att åldras är en naturlig process, med stor individuell variation, där de nutritionella förutsättningarna och behoven kan komma att behöva anpassas. Näringsriktig mat ger förutsättningar för att man ska må bra, orka vara aktiv och som äldre kunna utnyttja sin fulla potential

• Omfattning: En heldag

• Pris fysisk kurs: 4000 kr inklusive moms

• Pris digital kurs: 3000 kr inklusive moms

Anmäl intresse till någon eller några av kurserna!

Kurserna arrangeras i mån av intresse. Anmäl om du vill gå en eller flera av kurserna nedan. Detta är bara en intresseanmälan och inte bindande. Du kommer få mer information via e-post när det är aktuellt med en kurs.