Utbilda dig till licensierad kostrådgivare

Utbildning kostrådgivare

Har du ett genuint intresse för kost och näringslära? Vill du ha teoretiska och praktiska kunskaper för att framgångsrikt förbättra såväl din egen som andras kosthållning?

Drömmer du om att arbeta med kostrådgivning och göra ditt intresse till ditt yrke, men varken vill eller har möjlighet att gå en flerårig universitetsutbildning?

Då är utbildningen till licensierad kostrådgivare för dig!

Omfattning

Utbildningen omfattar cirka 70 lärarledda utbildningstimmar. Antalet utbildningstillfällen varierar, se aktuella kursstarter ovan. 

Utbildningens olika kurser
Klicka på respektive kurs för att läsa mer!

Varför behöver vi energi? Vad är BMR, NEAT och TEF för någonting? Här behandlar vi energibehov, de energigivande näringsämnena; kolhydrater, fett och protein, men också  vitaminer och mineraler och vatten såklart. Kroppens och matens beståndsdelar, helt enkelt.

Att förstå de olika näringsämnenas funktioner i kroppen är viktigt. Att förstå betydelsen av kosten som en helhet är minst lika viktigt. Detta är kursen för dig som vill lära dig mer och/eller repetera grunderna kring näringslära.

Hälsosamma matvanor kan förebygga ohälsa, men vad kännetecknas de av? Här reder vi ut vad hälsosamma matvanor kan innebära, utifrån de svenska kostråden. Vad sägs t ex om 500 gram frukt och grönsaker om dagen. Är det ett råd du känner igen? Vi diskuterar även vad NNR är för någonting och vilken roll Livsmedelsverket egentligen har. Svaren väntar på dig!

Cellen är kroppens minsta byggsten. Det är här, i kroppens små ”rum”, som ”allting” händer. Hur många celler uppskattas kroppen bestå av? Hur är en cell uppbyggd och vad har den för funktion? Här får du svar på detta och mycket annat. Att förstå en cells olika delar och funktioner är en viktig pusselbit i förståelsen av kroppen, bildandet av proteiner, vår ämnesomsättning och energiframställning. Vad har till exempel pärlhalsband och garnnystan här att göra?

Mag-tarmkanalen är en fascinerande kanal, som går rakt igenom oss. Med sin sinnrika och genomtänkta konstruktion och enastående kapacitet kan jag lova att du kommer baxna av förundran. Denna kanal ger kroppen förutsättningar att finnas till och påverkar hur vi mår. Följ med på matens resa genom kroppen – en viktig pusselbit för en kostrådgivare. 

Funderar du över tillsatser i maten? Vad betyder det när det står ett E framför en livsmedelstillsats och vad är t ex E 300 och E 948 för någonting? Är det farligt med konserverings-, förtjocknings- och emulgeringsmedel? Vad är ADI? Hur läser och tyder man en innehållsförteckning? Här får du svaren.

Det finns en rad myter inom kost och näringslära. Säkerligen har du gått på en eller annan. Här slår vi hål på ett antal myter och förhoppningsvis kommer du bli lite klokare. Kanske kommer det också innebära en förändring i ditt liv? Att tro på falska påståenden och myter kan göra oss onödigt restriktiva, oroliga och rädda.

Vad sägs om påståenden som att frukt gör dig fet, frysta grönsaker är lika näringsrika som färska, aspartam är farligt eller att du måste äta var tredje timme för att hålla blodsockret i schack och förbränningen igång. Myt eller sanning?

Tillsammans ger vi oss ut på en resa mot verklig kunskap om kost och hälsa. Bortom myterna.

Ständigt kommer nya rön om hur du ska gå ner i vikt eller äta rätt – och ofta påstås det baseras på vetenskapliga studier. Då borde det väl stämma, eller? Nja, det är inte så enkelt. Att tolka studier är svårt och många gånger övertolkas mindre bra studier och deras uppseendeväckande resultat, samtidigt som de får en massiv spridning.

Här får du lära dig mer om hur du kan förhålla dig till alla de kostråd som cirkulerar i media och tillsammans bygger vi en kunskapsbank för att bättre förstå vetenskapen. Vi går igenom skillnaden mellan samband (korrelation) och orsakssamband (kausalitet), bra och mindre bra forskning samt bekantas med begrepp som cherry picking, faktaresistens och viskleken. Vi lär oss vad dessa begrepp och många fler innebär och kan få för konsekvenser.

Det är dags att börja ifrågasätta. Gör dig redo för en engagerande och viktigt kurs, som gör dig mer bekväm och trygg i din roll som rådgivare inom kost och hälsa.

Våra matvanor påverkar miljön. Genom hela livsmedelskedjan, från jord till bord, kan vi genom våra val, minska belastningen på miljön. Vi bör inte prata om kost och näringslära utan att ha en viss portion av miljömedvetenhet med oss.

Under den här kursen får du lära dig mer kring mat och miljö och hur du kan välja och hantera livsmedel på ett för miljön mer skonsamt sätt. Begrepp som matsvinn, biologisk mångfald, vattenförbrukning och antibiotikaanvändning samt miljömärkningar behandlas. Vi diskuterar vad vi kan göra på individnivå, hur vi kan kommunicera miljöbudskapet och varför vi bör placera mer svensk mat på tallriken.

Dessutom ingår en praktisk del där vi lär oss hur vi kan ta tillvara på de bruna bananerna, det kokta överblivna kaffet, brödet som blivit gammalt eller paprikan som ser vissen ut. Maten på tallriken, inte i soporna!

En vegankost består helt av vegetabilier och belastar klimatet mindre, men är inte lika näringstät som en blandkost. Vad innebär det? Dels behöver vi kunna vår näringslära, dels behöver vi ta tillskott av de näringsämnen som saknas.

Det finns ett antal saker som är viktiga för veganer att tänka på, sett ur ett näringsperspektiv. Vilka dessa är kommer vi att gå igenom. Du får dessutom botanisera i det veganska utbudet och skapa en fullvärdig dagsmeny för en vegan.

Bra matvanor är viktigt för alla, oavsett ålder och kroppsvikt. Hur ser rekommendationerna för gravida, ammande, barn och äldre ut? Tack vare den här kursen kan du hjälpa fler, i olika stadier av livet, till goda matvanor. Det vill du inte missa!  

  

Äldre

Hur stärker vi det friska åldrandet? Att åldras är en naturlig process, med stor individuell variation, där de nutritionella förutsättningarna och behoven kan komma att behöva anpassas. Näringsriktig mat ger förutsättningar för att man ska må bra, orka vara aktiv och som äldre kunna utnyttja sin fulla potential


Barn och ungdomar

Att tidigt skapa goda matvanor är viktigt och kan vara av betydelse såväl under barnåren som senare i livet. Hur ser kostråden för barn ut? Vi problematiserar och diskuterar. Hur gör vi t ex om vi har en liten skeptiker vid bordet? Hört talas om ”tacomodellen” och det gamla talesättet barn gör inte som vi säger, utan som vi gör?


Gravida och ammande

Vad behöver vi särskilt tänka på när vi ger kostråd till gravida och ammande? Finns det något vi ska undvika och något vi ska lägga till? Ofta hör vi att gravida ska äta för två, men stämmer verkligen det? Hur ser det egentliga energibehovet ut för denna målgrupp?

Det finns idag en stor och relativt lättillgänglig kunskap om hur man ska leva hälsosamt. Ändå är det många som har svårt att leva så bra som de vill och önskar. Det handlar om att bryta vanor man kanske haft i flera år, eller sedan man var barn. Oavsett hur befäst din vana är kommer du i den här kursen att få vägledning kring hur du och/eller dina kunder lättare kan lyckas.

Vi berör beteendeförändringar och viktreglering: kost för viktnedgång och viktuppgång samt dieter. Vilken är den bästa kosthållningen om jag har som mål att gå ner i vikt och hur ska jag tänka om jag istället önskar öka i vikt? Med nya strategier och verktyg kan du lättare hjälpa dig själv och andra till en bättre hälsa.

Vad innebär hjärtkärlsjukdomar och diabetes? Hur ser statistiken över övervikt och fetma ut såväl i Sverige som i världen? Vilken typ av kosthållning kan vara behjälplig för att förebygga denna typ av sjukdomar? Svaren får du här. 

Vad är det egentligen för skillnad mellan mjölkproteinallergi och laktosintolerans? Och vad är celiaki? Hur ska man, med hjälp av kosten, vägleda personer som är drabbade av någon av dessa allergier eller intoleranser? Det och mycket annat lär du dig här. 

Här får du redskap för att förbättra din och andras träning och prestation med hjälp av kosten. Vi diskuterar bland annat protein, kolhydrater, vätska, timing och kosttillskott. Vad gäller egentligen? Hur mycket protein bör man äta? Vilka kosttillskott har vetenskaplig bäring? Du får en ökad förståelse för varför målet med träningen ska synas på tallriken.

En kostdagbok med efterföljande näringsvärdesberäkning och analys är ett viktigt verktyg för en kostrådgivare. Du kommer få analysera och reflektera kring dina egna matvanor, men även andras. Hur ser t ex intaget av energi, protein, vitamin D och järn ut? Ligger energiintaget i linje med målbilden? Är det något näringsämne/livsmedel som behöver läggas till eller ser det bra ut? Under utbildningen får du möjlighet att testa ett kostdataprogram, som du dessutom får sex månaders gratis licens på. Därefter erbjuds du 50 procent rabatt på programmet. Inte dumt, va?

Samtalet är en stor del av ditt arbete som kostrådgivare. I avsnittet om kommunikation och samtalsmetodik får du kunskap och verktyg för att möta dina klienter utifrån deras unika förutsättningar. Vi kommer att gå igenom områden som att sätta mål, motivation, drivkrafter, rutiner och hållbara vanor. Du får också med dig en ram att utgå ifrån och verktyg att använda i dina samtal med klienter. Allt detta, för att du ska känna dig redo och stå stark i konkurrensen.

Licensering

Efter godkänd teoretisk och praktisk examination får du din licens som kostrådgivare.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Betalning

I samarbete med Klarna erbjuds olika alternativ till betalning av kurser och utbildningar. Du kan välja att betala hela beloppet direkt, efter 14 dagar eller avbetala beloppet upptill 36 månader.

Investering

Kostrådgivarutbildning på distans – lärarledd undervisning i digitalt klassrum:

Ordinarie pris 19 500 kr inkl. moms.

Detta ingår

• En gedigen och uppdaterad utbildningsbok med illustrationer och bilder

• Praktiska övningar

• Tentamen

• Licensiering

• Stöd och nätverk i en exklusiv Facebookgrupp där du kan interagera med andra kursdeltagare och med utbildningsledare

• Kostdataprogrammet Dietist Net: sex månaders gratis licens, därefter 50 procent rabatt på programmet

• Möjlighet att delbetala kursen upptill 36 månader

Vanliga frågor och svar
"Att välja en utbildning via Dietistgrevinnan visade sej vara ett helt fantastiskt beslut — en mer kunnig, entusiastisk & charmerande coach & lärare tror jag mej inte finna — så glad för dej ❤️ Och ni andra coacher i teamet, wow!!! Som allt med dej, noga genomtänkt & proffsigt som fan.”
Lillemor Gustafsson
Health by L